Tuesday, May 12, 2009

~LASAGNA~

BAHAN-BAHAN:

  • 1 bungkus daging/ayam kisar
  • 1 tin sup tomato
  • 1-2 tin sup cendawan
  • 1 botol bolognese sos(brand maggi lam paket pon ok tp kne bancuh air/brand kimball murah)
  • 1 tin cendawan butang
  • mix vegetables(klu nk)
  • 1 paket mozarella cheese(beli kt kdai buat kek murah)
  • italian herbs(klu nk tp mmg sdp)
  • garam&lada itam
  • 1 biji bwang besar(potong dadu)
  • 4 biji bwang putih(potong dadu/racik)
  • 1 kotak kepingan lasagna(x yah rebus)

CARA-CARA:

  1. bawang putih & bawang besar ditumis.
  2. masukkan daging/ayam kisar dan goreng sebentar.masukkan sos bolognese,garam,lada itam,italian herbs,mix vegetables dan cendawan.masak hingga hampir kering.jgn terlalu berair.
  3. sediakan baking dish yg nk digunakan dengan menyapu sedikit butter/margerin dikeliling.
  4. taburkan 1 lapisan nipis dading kisar tadi dibawah baking dish.
  5. kemudian letak 1 lapisan kepingan lasagna.pastikan seluruh lapisan daging td di tutup.
  6. di atas kepingan lasagna,letakkan 1 lapisan sup cendawan.
  7. di atas lapisan sup cendawan,letakkan 1 lapisan sup tomato.
  8. diatas sup tomato,ulangi dengan 1 lapisan daging dan ulangi langkah 4-7.pastikan lapisan pling atas adalah sup tomato(jgn buat byk sgt lapisan,nant tinggi sgt plak).
  9. diatas lapisan sup tomato,taburkan mozarella cheese(lg byk lg sedap).taburkan italian herbs diatas cheese.
  10. bakar lam oven ngan suhu 180c selama 15-20 minit.nk test klu da msak,cucuk bhagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna x keras mean lasagna da msak.tp kne pastikan mozarella x hangus.
selamat mencuba....

1 comment: