Sunday, May 10, 2009

~DENDENG DAGING~

BAHAN-BAHAN :

  • 1kg daging lembu
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1 camca jintan manis
  • 30 tngkai cili kering
  • 2 bji bawang besar
  • 1 biji bawang putih
  • asam jawa
  • kicap

PERSEDIAAN UNTUK DAGING :

  1. rebus daging hingga empuk
  2. potong daging nipis2
  3. tumbuk sedikit(supaya x liat)
  4. gaulkan bersama kicap manis dan masin(perap seketika)
  5. gorengkan hingga sedekit garing
  6. ketepikan

PERSEDIAAN UNTUK SAMBAL :

  1. kisar jintan manis,ketumbar,bawang besar,bawang putih dan cili kering
  2. tumis bahan kisar n perahkan asam jawa
  3. rasakan garam dan gula
  4. setelah sedikit kering,masukkn daging
  5. biarkan kering
  6. sedia untuk di hidang

selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment