Sunday, May 10, 2009

~ COUSCOUS AYAM~

BAHAN-BAHAN :

  • 2 cwan gandum couscous dicuci bersih dan direndam selama 1/2jam. toskan air n letakkn di ats alat pengukus.
  • 1 ekor aym(potong 8)
  • 3 bji bwang besar(potong dadu)
  • 2 ulas bwang putih(cincang halus)
  • 100g mentega
  • 2 camca besar paprika
  • 2 camca kecil sebuk jintan manis
  • 1 camca kecil serbuk kunyit
  • 1 camca besar serbuk lada itam
  • 2 bji trung bulat d belah 4
  • capsicum merah&hijau(potong dadu)
  • karot 2 bji
    1 batang zuchinni
  • 2 bji kentang(potong lebar)
  • 1/2 cawan kacang kuda(rebus dahulu)
  • daun ketumbar(dicincang kasar)
  • 2 bji tomato


CARA-CARA :

  1. panaskan periuk n tumis bawang2 bersama dengan mentega
  2. masukkan ayam, paparika, jintan manis dan serbuk kunyit...goreng sampe wangi
  3. masukkan 2 cwan air dan sume sayur sayuran dan daun ketumbar
  4. tenggekkan gandum couscous di atas periuk pengukus dan kukus bersama lauk2 dibawah selama 1/2jam
  5. tambahkan garam.sebelum disajikan gaulkan sedikit mentega bersama couscous tadi..




selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment