BAHAN-BAHAN :
- 2 cwan gandum couscous dicuci bersih dan direndam selama 1/2jam. toskan air n letakkn di ats alat pengukus.
- 1 ekor aym(potong 8)
- 3 bji bwang besar(potong dadu)
- 2 ulas bwang putih(cincang halus)
- 100g mentega
- 2 camca besar paprika
- 2 camca kecil sebuk jintan manis
- 1 camca kecil serbuk kunyit
- 1 camca besar serbuk lada itam
- 2 bji trung bulat d belah 4
- capsicum merah&hijau(potong dadu)
- karot 2 bji
1 batang zuchinni - 2 bji kentang(potong lebar)
- 1/2 cawan kacang kuda(rebus dahulu)
- daun ketumbar(dicincang kasar)
- 2 bji tomato
CARA-CARA :
- panaskan periuk n tumis bawang2 bersama dengan mentega
- masukkan ayam, paparika, jintan manis dan serbuk kunyit...goreng sampe wangi
- masukkan 2 cwan air dan sume sayur sayuran dan daun ketumbar
- tenggekkan gandum couscous di atas periuk pengukus dan kukus bersama lauk2 dibawah selama 1/2jam
- tambahkan garam.sebelum disajikan gaulkan sedikit mentega bersama couscous tadi..
selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment